Hírek

Drágák az ingatlanok Siófokon, de nem mindenhol

Bár az elmúlt egy évben a hazai ingatlanpiacon szinte már csak stagnálás volt jelen, a korábbi években feltornázódott árak miatt most igen nehéz az ingatlanvásárlók helyzete. Az árakat ráadásul a koronavírus sem nyomta le drasztikusan. A magyarok kedvelt üdülőhelyén, Siófokon, persze még magasabban vannak a kínálati árak, azonban a városon belül nem mindenhol a „méregdrága” jelzőt viseli az árcédula.

Ennyit emelkedtek az árak egy év alatt Siófokon

Ahogy azt már említettük hazánkban nem sokat mozgolódtak az ingatlanárak az elmúlt egy év alatt. Siófokon ez igaz a téglalakásokra, azonban a családi házakra és a panellakásokra viszont nem, mivel esetükben még mindig drágulás tapasztalhattunk.

A családi házak átlagos négyzetméter ára egy évvel ezelőtt, 2019 augusztusban, 440 ezer forint volt. A jelenlegi, 2020. augusztusi átlagos négyzetméter áruk viszont már majdnem eléri a fél millió forintot. Tehát tizenkét hónap alatt négyzetméterenként csaknem 15 százalékkal drágultak a családi házak Siófokon.

A lakáspiaci árakra áttérve, a téglalakások 2020 augusztusában – ahogy 2019 augusztusában is – 850 ezer Ft/m²-es átlagáron voltak elérhetőek. A paneleknél viszont ezen időszak alatt szemmel jól látható változás történt. A siófoki panellakások átlagára ugyanis 610 ezer Ft/m²-ről 710 ezer Ft/m²-re emelkedett. Ez pedig átlagosan 16 százalékos drágulást jelent négyzetméterenként.

 

 

 

Nagy az árdifferencia a városrészek között

Összességében nézve magasak az ingatlanárak Siófokon. Azonban, ha az egyes városrészekre fókuszálunk, már barátságosabb négyzetméter árakkal is találkozhatunk.

Az Ingatlannet.hu által vizsgált városrészek közül az Arany-part és az Ezüst-part családi házai, illetve téglalakásai a legdrágábbak. Érdekes, hogy az Arany-parton a lakások árfekvése magasabb, míg az Ezüst-parton a házaké. Konkrétabban, az Arany-parton eladásra kínált családi házak augusztusi átlagára 700 ezer Ft/m², míg a téglalakásoké az 1 millió Ft/m²-t is meghaladta. Ezzel szemben ugyanebben az időszakban az Ezüst-part családi házainak kínálati ára átlag 860 ezer Ft/m², a téglalakásainak pedig 980 ezer Ft/m² volt.

Siófoknak vannak olyan részei is, ahol valamivel megfizethetőbbek az ingatlanok. Például a Foki-hegyen és a belvárosban is alacsonyabbak az átlagos négyzetméter árak. Idén augusztusban ezen két városrészben a családi házak átlagára 420-470 ezer Ft/m², a téglalakásoké 610-640 ezer Ft/m² volt.

 

 

Az elemzés szerint így a legolcsóbb és a legdrágább siófoki ház között négyzetméterenként átlagosan 440 ezer forint, a téglalakásoknál pedig 460 ezer forint árdifferencia mutatkozik. Tehát ha inkább a belvárosban vennénk egy 100 m²-es házat az Ezüst-part helyett, akkor 44 millió forintot spórolnánk. Ha pedig egy 50 m²-es lakás megvásárlásánál inkább a belvárost választjuk az Arany-part helyett, akkor 23 millió forint marad a zsebünkben.

Persze a borsos árak nem véletlenek, hiszen Siófok nem csak a magyarok kedvelt üdülőhelye, hanem a legkedveltebb is. Idén nyáron ugyanis a legnépszerűbb desztináció volt, utána következett Balatonfüred, Keszthely és Balatonlelle.

 

Forrás: Ingatlannet.hu 

További hírek; fontos információk

Mivel a Magyar Turisztikai Ügynökség által üzemeltetett Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba valamennyi szálláshelytípustól naponta érkeznek adatok, akár hónapokról, akár egy-egy rövidebb, a turisztikai ágazat számára kiemelt időszakról is részletes kép rajzolható fel.

A megszokott hétköznapjaink ismét átalakultak kicsit, de a megszokott ízekről senkinek sem kell lemondania!

Novemberre is gondosan összegyűjtöttük nektek, hogy az otthon kényelméből, hogyan tudjátok beszerezni a kedvenc ételeitekhez az alapanyagokat, vagy időt és energiát spórolva honnan tudtok kész ételt rendelni. 

A veszélyhelyzetet a második hullám elleni védekezés érdekében 90 napra meghosszabbították, és új védelmi intézkedések is születtek, amelyek november 11-től előreláthatólag december 11-ig lesznek hatályban.

2020-ban is megmérettették magukat a kutyabarát szolgáltatók az "Év Kutyabarát Helye" társadalmi kampányban. Több kategóriában ismét számos szolgáltató jelentkezett, köztük a siófoki Tourinform iroda is, mely a különdíjban részesült.

A szelfikészítés nem újkeletű foglalatosság. Letűnt korok híres festői is készítettek magukról képet, persze egy gomb megnyomása helyett sűrű ecsetvonásokra volt hozzá szükség. A tehetséget felváltotta korunk technikája, mely lehetővé teszi, hogy bár merre is járunk a világban pikk-pakk készítsünk egy-egy emlékezetes képet a másodperc tört része alatt. Képeslapok helyett szelfiket posztolunk látnivalók előtt.

Nincs ez másképp Siófokon sem ahol több látványosság is tálcán kínálja a lehetőséget.

Tegyetek egy sétát a városban és látogassátok meg a kihagyhatatlan szelfipontokat!