Hírek

Ezerarcú Siófok – Fordított ház

Ezerarcú Siófok rovatunk eheti részében a város egyik legkedveltebb attrakciójáról, a Fordított Házról beszélgettünk a tulajdonossal, Stasiak Marekkal. Siófokon a Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésében fejtetőn álló, nem mindennapi látványosságon már 4. éve messziről megakadhat a szemünk. Ezt a különleges turistalátványosságot egy lengyel vállalkozó hozta elsőként Magyarországra a Balatonhoz.

Kérlek, mutasd be röviden a Fordított ház történetét!

 

Egy gyerekkori álmomat szerettem volna megvalósítani azzal, hogy létrehozok egy házat, ahol mindenki láthatja, hogy „hogy néz ki a világ feje tetejére állítva”. Elhatároztam, hogy építek egy fordítva felállított házat, ahol meg lehet tapasztalni ezt a régen vágyott érzést. A kivitelezési nehézségek miatt, nem volt ez egyszerű dolog, és a kiváltott hatás engem is megdöbbentett. A gravitáció megzavarásának jelensége történik, az egyensúlyérzékünk válik ez által labilissá. Ezt az érzést szerettem volna megosztani másokkal is. Mire Magyarországra értünk már 7 különböző feje tetejére állított házikót látogathattak a turisták Lengyelország turisztikailag leginkább vonzó településein.

 

Miért választottátok Siófokot helyszínül?

 

Mindenki szeret ott lenni, ahol szívesen látják! Ezt éreztük, mikor egyeztetéseket folytattunk a város Önkormányzatával. A helyi hatóságtól lehetőséget kaptunk terület bérlésére és az elképzelésünk megvalósítására. Természetesen olyan települést kerestünk, ahol sok turista fordul meg, ahol a turisztikai szakemberek törődnek az ideérkezőkkel, fontosnak tartják a számukra nyújtandó élményeket, segítve ez által a szolgáltatást nyújtókat is. Ezeknek a feltételeknek szerintem Siófok város tökéletesen megfelel.

 

Ez az év különleges a Covid járvány miatt. A jelenlegi szabályoknak milyen módon tudtok megfelelni? Hogy tudjátok megoldani a vendégek biztonságos fogadását?

 

Nagy segítség volt számunkra a Magyar Turisztikai Ügynökség által kiadott a Covid-19 kézikönyv az attrakciók üzemeltetői és szolgáltatók részére. Az abban javasolt előírásokat (gyakori fertőtlenítést, a maszkviselés kötelezővé tételét, kézfertőtlenítő kihelyezését, szociális távolság betartása miatti egyidejű látogatói létszám csökkentését) maximálisan betartjuk.

 

Terveztek újításokat a közeli/távoli jövőben?

 

Mindig mozgatja a fantáziámat, a világ más nézetből történő bemutatása, vagy a fantázia világának mai valóságban történő ábrázolása. Ilyen irányban gondolkodom különböző fejlesztések kapcsán.

 

Mit üzennél a jövőben Siófokra látogatóknak?

 

Azt hiszem az kézenfekvő, jöjjenek hozzánk játszani a gravitációval, ismerkedjenek meg a feje tetejére állított világgal.

További hírek; fontos információk

Véget ért a szünidő, a nyár folyamán együttesen több száz pecsétet osztottak ki a siófoki partnerek a Kajlát kereső kisdiákok számára. Siófokon számos helyen várták kedvezménnyel a gyermekeket és családjaikat, akik pecsételő helyeket is szép számmal találtak.

A tavaszi nehézségek után, a vártnál sokkal szerencsésebben alakult a járvány ellenére is az idei nyári szezon, és egy igen erős július, augusztusi időszakot tudhat maga mögött a város, és a siófoki Tourinform iroda is.

Ugyan nehezen indult az idei nyár, Siófok mégis sokak számára szerzett idén is szuper élményeket! Kicsit óvatosabban, távolságtartóbban pihentetek városunkban, de mégis szinte ugyanolyan felhőtlen és boldog volt az elmúlt nyár, mint ahogy azt megszoktuk.

A gyenge tavasz után szerencsésen a járvány ellenére egy igen erős időszakot tudhat a város maga mögött vendégforgalom tekintetében a július közepétől augusztus végéig terjedő időszakban. Lassan indult be a nyár, de a július végi és egészen az augusztus 20-i hosszú hétvégéken rengetegen látogattak el Siófokra. Reméljük, hogy a nyári pezsgést követően az őszi Siófok is hasonlóan hívogató lesz a turisták számára! A foglalások és a szállásadók visszajelzései alapján a reményeink beigazolódhatnak, és mindemellett még az időjárás is kedvezni fog.

A nyári szezonnak ugyan vége, de Siófokon továbbra sem áll meg az élet. A város ősszel is számos kikapcsolódási lehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Legyen szó kulturális programról, aktív kikapcsolódásról vagy gasztronómiai élményről Siófokon az őszi szezonban is mindenki megtalálja a számára ideális kikapcsolódási lehetőséget, legyen az földön, vízen vagy akár levegőben!