Hírek

Ezerarcú Siófok – Balatoni Hajózási Zrt.

 Az élményhez hajó visz!

A siófoki élményekért felelős szolgáltatókat bemutató Ezerarcú Siófok rovatunkban ezúttal a Balatoni Hajózási Zrt.-vel készítettünk interjút. Beszélgettünk a biztonságról, az ügyfélközpontúságról, a környezetvédelemről és az élményekkel teli balatoni hajózásról.

 

Kérjük, mutassátok be röviden a Balatoni Hajózási Zrt. szolgáltatásait!

A Balatoni Hajózási Zrt. egy tradicionális vállalat, mely 1846 óta szállítja a vendégeket a Balaton vizén, ezáltal hosszú évtizedek óta a Balaton Régió egyik legmeghatározóbb vállalkozása. Tevékenységünk nagy részben a turisztikai piacra koncentrálódik, azzal szorosan összefügg. A Balaton Régiót érintő mind három megyében jelen vagyunk, ezzel mi vagyunk a legnagyobb hajózási cég a Balatonon. A településeket összekötő menetrendi hajójáratok mellett séta- és programhajó lehetőségekkel is várjuk az érdeklődőket. Folyamatosan megújuló programpalettánknak állandó eleme a Balaton északi és déli partját összekötő kompszolgáltatás, amely az egyetlen, az év minden napján elérhető hajózási lehetőség a Balatonon.  Az elmúlt több mint 174 év alatt a BAHART és a hajózás a balatoni turizmus alappillérévé vált.

 

Milyen változásokat hozott a cég életében a járvány és a veszélyhelyzet? Mire világított rá a veszélyhelyzet?

A COVID-19 okozta helyzetrevaló tekintettel áprilisban arra kényszerültünk, hogy a személyhajózási szezon hagyományos húsvéti indítását elhalasszuk. Később, a járványügyi helyzet új, enyhébb fázisba lépésével, igazodva a központi kormányzati intézkedésekhez, ugyan megváltozott utazási feltételekkel, de 2020. május 30-án elindíthattuk az első menetrendi és sétahajójáratokat. Az idei évben rendhagyó keretek között, ünnepélyes megnyitó nélkül vette kezdetét a 174. hajózási szezon a Balatonon. Az eddigi évekkel ellentétben nem tettük közzé előre az egész éves menetrendet, helyette először kéthetes periódusokban határoztuk meg az indulási időpontokat és igyekeztünk folyamatosan és rugalmasan alkalmazkodni a forgalom alakulásához és az utasigényekhez.

Sajnos a legnagyobb rendezvényeinket - mint a Nemzeti Regatta vagy a BAHART Regatta vitorlásverseny-sorozat - az idei évben a vírus miatt le kellett mondanunk.

A vészhelyzet rávilágított arra, hogy jobban vigyázzunk egymásra.

 

A jelenlegi szabályoknak milyen módon tudtok megfelelni? Hogy tudjátok megoldani az utasok biztonságos fogadását?

Mindig is kiemelt hangsúlyt fektettünk a biztonságra, a járványhelyzetnek köszönhetően pedig erre még jobban odafigyelünk. A személyhajózási szolgáltatások biztonságosabbá tétele érdekében átmeneti utazási feltételeket kellett meghatároznunk, melyeket igyekeztünk a kormányzati döntésekhez igazodva folyamatosan enyhíteni. A szezonkezdéskor a legnagyobb befogadóképességű hajóinkat indítottuk el, hogy biztonságosan betartható legyen az akkor még kötelező távolságtartás. A maszkhasználat a hajók zárt utastereiben továbbra is kötelező, melyre hangos utastájékoztatással és plakátokkal is igyekszünk felhívni a figyelmet mind a kikötőinkben, mind a hajóinkon.

 

Terveztek újításokat a közeli/távoli jövőben?

Természetesen folyamatosan kiemelt hangsúlyt helyezünk a szolgáltatásaink, az utaskiszolgálás folyamatos fejlesztésére, a szolgáltatáskínálatunk utasigényeknek történő megfeleltetésére. A bevezetett újításokról, változásokról pedig rendszeresen megkérdezzük az utazóközönséget is, hiszen mindezt az utasok elégedettségének növelése érdekében tesszük. Néha egy-egy komolyabb, nagyösszegű beruházás mellett egy ügyfélbarát gesztust, a hajó fedélzetén eltöltött utazás kényelmesebbé, izgalmasabbá, élménydúsabbá tételét is nagyra értékelik utasaink. Bár még a főidény közepén vagyunk, már megkezdődött a következő év tervezése is, hiszen a 175. éves balatoni hajózást méltó módon szeretnénk majd megünnepelni.

 

Van-e olyan újítás, amelyet a vírushelyzet miatt kellett bevezetni, de a továbbiakban, biztonságosabb időkben is alkalmazni fogtok?

A kialakult helyzet nagyban megnehezítette a 174. hajózási szezon menetrendjének tervezését, így a megszokottól eltérően az idei évben először azt a döntést hoztuk, hogy szórólapok nélkül indítjuk el a hajózási szezont. A változtatás kezdetben az utasok részéről is nagymértékű megértést igényelt, viszont mostanra magabiztosan állíthatjuk, hogy a szórólapok elhagyása nem befolyásolja az utasok hajózási kedvét. Többen mobiltelefonnal készítenek képet a kikötőkben kihelyezett plakátokról, mások pedig felkeresik online felületeinket. Nagy öröm számunkra, hogy az idei szezonban rekord számú felhasználó követi napról napra híreinket honlapunkon és a közösségi médiában is.

A szórólapok elhagyását a járványügyi helyzet kialakulása előtt is már mérlegeltük. A változtatás mellett felsorakoztatott érvek közül legfontosabbnak a környezet védelmét tartjuk. Mint felelős vállalat igyekszünk a károsanyag kibocsátásunkat minimalizálni, és ebbe az is beletartozik, hogy védjük a fákat!

 

Mit üzennétek a jövőben Siófokra látogatóknak?

Mindenképp érdemes kipróbálniuk valamely szolgáltatásunkat, hiszen az élmény garantált és nem igazi a balatoni nyaralás hajózás nélkül! Mottónk sem véletlenül az, hogy Ha Balaton, akkor Hajózás!

 

 

fotók: Stadler István

További hírek; fontos információk

Az augusztus 20-ai hosszúhétvégén is számtalan remek programmal várja a család minden tagját Siófok.

Demjén Ferenc turnéja Siófokra is ellátogat! 2020. augusztus 22-én felcsendülnek az örökzöld dalok a SzínParton.

A 2020.08.14-re meghirdetett Balázs Fecó koncert betegség miatt elmarad!

Augusztus 31-ig a jegyek visszaválthatók ONLINE vagy szabad felhasználású jegyre cserélhetők az alábbi linken: https://www.jegy.hu/csereszabadfelhasznalasujegyre

A jegy.hu-n (online) vásárolt jegyek esetében: https://www.jegy.hu/onlinejegyvisszavaltas

Jegyirodában vásárolt jegyek esetében: https://www.jegy.hu/jegyirodaivisszavaltas

 

 

Balázs Fecó exkluzív nagykoncerttel érkezik 2020. augusztus 14-én a siófoki SzínPartra. A koncert 20:30-kor kezdődik. 

Lazul Azur Facebook oldalán augusztus 7-én online debütált egy igazi balatoni életérzést közvetítő Balatonizálj! (https://www.youtube.com/watch?v=Vz9a4XLdWls). A dalra egyből felkaptuk a fejünket, és felvettük a kapcsolatot Kövecses-Varga Danival, a zenéért felelős énekes-dalszerzővel, akit arra kértünk, meséljen nekünk a Balatonnal való kapcsolatáról, a zenélésről, a zeneszerzésről, ötletekről, tervekről…

Ezerarcú Siófok rovatunk eheti részében a város egyik legkedveltebb attrakciójáról, a Fordított Házról beszélgettünk a tulajdonossal, Stasiak Marekkal. Siófokon a Május 1. utca és a 7-es főút kereszteződésében fejtetőn álló, nem mindennapi látványosságon már 4. éve messziről megakadhat a szemünk. Ezt a különleges turistalátványosságot egy lengyel vállalkozó hozta elsőként Magyarországra a Balatonhoz.